Jouw bemiddelingstraject.
Hoe begin je eraan?
Kennismakingsgesprek
Een goede start is belangrijk. Daarom kan je een eerste keer samen of apart op gesprek komen. We geven je de nodige informatie zodat jullie een weloverwogen keuze kunnen maken in de aanpak van jullie conflict.
We vragen om in eerste instantie steeds zelf contact op te nemen met de andere partij(en) en te vragen of zij eveneens bereid zijn om tot een oplossing te komen via bemiddeling. Kan je deze perso(o)n(en) om een of andere reden niet zelf contacteren, bespreek dan met ons wat mogelijk is.
SAMEN ZORGZAAM DOOR DE STORM
In de context van een scheiding maken we een onderscheid tussen de scheidingsbeslissing en het scheidingsbesluit. Er is namelijk steeds een eerste beslisser en tweede beslisser. Diegene die de scheiding initieert is de eerste beslisser. De andere partner wordt hierdoor automatisch de tweede beslisser, ook als de scheiding niet de keuze van die laatste is. Samen nemen jullie dan het scheidingsbesluit.
GEEF ELKAAR DE TIJD
Een scheidingsmelding zorgt voor heel wat emoties. Teleurstelling, verdriet, agressie, schuldgevoel. Deze emoties zullen langzaam maar zeker hun plek vinden. Daarna kunnen jullie samen verder regelingen treffen. Laat je tijdig begeleiden.
Opstellen van het bemiddelingsprotocol
Indien jullie kiezen voor bemiddeling, wordt er een protocol opgesteld waarin alle voorwaarden en afspraken nog eens worden opgesomd. Met het ondertekenen van dit protocol verklaren de partijen zich akkoord om de regels van het spel te volgen. Dit zorgt voor de nodige veiligheid en vertrouwelijkheid.
Het bemiddelingsproces
In deze fase staat jullie verhaal centraal. Afhankelijk van de situatie zijn er veel of weinig gesprekken nodig. Gemiddeld duurt één sessie rond de 1,5u. De te bespreken onderwerpen of meningsverschillen worden opgeschreven. We bieden jullie per item volledige en verstaanbare informatie over wat moet, kan en mag. Nadien brengen we in beeld wat elk van jullie belangrijk vindt in verband met deze onderwerpen. We zoeken nog niet naar oplossingen. Dit werk is ter voorbereiding voor de laatste stap waarbij er op zoek wordt gegaan naar een regeling of oplossing. Concreet maken we een opsomming van alle onderwerpen waarover we een akkoord willen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan een verblijfsregeling, het betalen van alimentatie of de verdeling van de gezinswoning, maar ook de noden van de kinderen en andere individuele bekommernissen.
Wanneer het aangewezen is, werken we samen met of verwijzen we door naar notaris, advocaat, expert, psycholoog, enz. Op die manier kunnen alle partijen beschikken over de meest correcte informatie en ondersteuning.
De overeenkomst
De gemaakte afspraken kunnen uiteindelijk in een overeenkomst gezet worden. Dit is het beste vonnis dat er geveld kan worden: jullie weten immers wat best werkt voor jullie.
Indien aan al de voorwaarden voldaan is kan het akkoord aan de rechter ter homologatie worden voorgelegd. Een door de rechter gehomologeerd akkoord kan, indien de wederpartij niet aan zijn verplichtingen voldoet, net als een vonnis door een gerechtsdeurwaarder betekend en vervolgens uitgevoerd worden.
De doorlooptijd tussen de effectieve neerlegging van jullie dossier bij de rechtbank en de inschrijving van de echtscheiding in de registers van de Burgerlijke Stand van de gemeente bedraagt ongeveer 3,5 maand.
Stap 1: Uw dossier kan per post aan de rechtbank worden toegestuurd. U dient niet meer persoonlijk te verschijnen (voor verzoekschriften neergelegd vanaf 1 september 2018). Let wel, in uitzonderlijke gevallen kan de rechter toch nog om een persoonlijke verschijning vragen.
Stap 2: Uw dossier wordt vrijwel onmiddellijk behandeld en er volgt een vonnis.* (zie noot onderaan)
Stap 3: De procureur en de echtgenoten hebben vanaf dan 1 maand de tijd om beroep aan te tekenen. Het dossier blijft 1 maand in ‘wacht’ bij de rechtbank.
Stap 4: Werd er geen beroep aangetekend (dit gebeurt hoogst uitzonderlijk) dan heeft de Procureur enkele dagen (5-10 dagen afhankelijk van de rechtbank) om het dossier terug te zenden naar de Burgerlijke Griffie. U bent vanaf dit ogenblik definitief gescheiden.
Stap 5: De Burgerlijke Griffie stuurt de scheidingsmelding naar de gemeente waar u gehuwd bent.
Stap 6: De gemeente heeft 1 maand de tijd om de echtscheiding in te schrijven in registers van de Burgerlijke Stand. De gemeente brengt u hiervan per brief op de hoogte.
*Noot bij Stap 2: De directe afhandeling is onder voorbehoud dat de Procureur geen bijkomende vragen stelt die via brief aan u worden overgemaakt. Dit is eerder uitzonderlijk maar kan het geval zijn bij onduidelijke verblijfsregelingen, onvolledige kostenregelingen etc.
Als er geen volledig akkoord bereikt kan worden, zet de bemiddelaar de punten op papier waarover de partijen wel tot een akkoord gekomen zijn. Deze overeenkomst wordt door iedereen ondertekend en later (eventueel) voorgelegd aan de rechter, die deze integraal in het vonnis overneemt. De rechter zal dan enkel nog beslissen over de punten waarover nog geen overeenkomst bereikt is.
Evaluatiemomenten
Wanneer er kinderen zijn dan zal een scheidingsregeling zelden onveranderd blijven tot wanneer de kinderen de deur uit zijn. Voorzie daarom op geregelde tijdstippen evaluaties om bij te sturen.
Belangrijk om te weten
Als de bemiddelaar vaststelt dat de voorwaarden voor een behoorlijke verderzetting van het bemiddelingstraject niet meer vervuld zijn, zal de bemiddeling op initiatief van de bemiddelaar worden stopgezet.
De rol van de bemiddelaar is daardoor zeer verschillend van die van een rechter of arbiter. Die laatste moet een oordeel vellen op grond van wat partijen en hun raadslieden naar voor brengen. Dat oordeel is gebaseerd op zuiver juridische kwalificaties en houdt niet noodzakelijk voor de partijen een werkelijke oplossing in.
De bemiddelaar uit geen mening of oordeel over het geschil en is ook geen verzoener. De bemiddelaar werkt een traject uit dat de partijen naar een oplossing kan brengen. Het doel van een bemiddeling is de verhouding tussen de partijen een positieve toekomstgerichte wending te geven. Het spreekt voor zich dat dit bijdraagt aan voldoening en volharding van partijen in de uitvoering van hun bereikte oplossing(en) voor hun geschil.
Gerechtelijke bemiddeling
Ook wanneer je een echtscheidingsprocedure, ouderschaps- of omgangsregeling voor de familierechtbank brengt, is er nog ruimte voor bemiddeling. Tijdens de procedure kan je aan de rechtbank vragen om een bemiddelaar in te schakelen, of de rechter kan een bemiddelingstraject opleggen. De procedure wordt dan even on hold gezet en de bemiddelaar neemt over.
Bij gerechtelijke bemiddeling wordt de inhoud van de bemiddeling niet meegedeeld aan de rechter. Hij of zij verneemt enkel of de bemiddeling al dan niet geslaagd is. Dat betekent dat een onsuccesvolle bemiddeling geen belemmering vormt voor verdere gerechterlijke procedures.